Investidea: IDEX, since turn the valve

Инвестидея: IDEX, так как покрутите вентиль

Investidea: IDEX, потому что покрутите вентиль

Today we have a moderately speculative idea.: take stock of industrial parts manufacturer IDEX (NYSE: IEX), to capitalize on the growth of his business.

Growth potential and validity: 11,5% behind 14 months excluding dividends; 9% per annum during 10 years including dividends.

Why stocks can go up: the company's products were, есть и будет востребованной.

How do we act: we take shares on 219,1 $.

What the company makes money on

IDEX производит запчасти и оказывает услуги в сфере промышленности. There is a rather detailed presentation, according to which the revenue structure looks like this.

Measurement technology — 38%. The company makes pumps, счетчики и прочее оборудование. Segment operating margin — 26,2% from its proceeds.

Технологии науки и здравоохранения — 38%. Это в значительной мере то же, что и в сегменте выше, но сделанное под характеристики, нужные в НИОКР самых разных отраслей. Segment operating margin — 23% from its proceeds.

Пожарная безопасность и защита — 24%. Промышленные решения для безопасности. Segment operating margin — 25,6% from its proceeds.

Revenue of the company by industry:

  1. Industry - 16%.
  2. Пожарная безопасность и защита — 15%.
  3. Energy - 9%.
  4. Scientific research — 8%.
  5. Водоснабжение — 7%.
  6. Аналитический инструментарий — 7%.
  7. Продовольствие и фармацевтика — 7%.
  8. Automotive 6%.
  9. Химическая промышленность — 5%.
  10. Краски — 4%.
  11. Semiconductors — 4%.
  12. Сельское хозяйство — 4%.
  13. Other - 8%.

Company sales geography:

  1. USA - 50%.
  2. Europe - 24%.
  3. The rest of the world - 26%.

Arguments in favor of the company

Diversification. IDEX не зависит от ситуации в какой-то одной отрасли: the company is little by little represented everywhere. Это будет предохранять ее бизнес от сезонных колебаний в какой-то из отраслей.

Shaft of investments. Как и другие «производители вентилей» типа Emerson Electric и Parker-Hannifin, IDEX сможет заработать как на текущем промышленном подъеме, and the inevitable growth of companies' investments in equipment upgrades over the next 10 years.

Theoretical purchase opportunity. The company does not have a very large capitalization in 16,6 billion dollars and acceptable P / E — 39,92. So it is likely, что ее купит какой-нибудь крупный игрок.

What can get in the way

Никогда такого не было — и вот опять. Increase in the cost of transportation, труда работников и производственного сырья будет для отчетности компании не меньшей угрозой, чем для иных промышленных предприятий. Также не стоит забывать о перманентной вероятности нового карантина, which will spoil the reporting even more than all the above problems, combined.

Passive threat. The company pays 2,16 $ dividend per share per year. The annual yield is 0,99% per annum, и дивидендных инвесторов эти выплаты не привлекут. At the same time, they spend 158 million dollars per year - 37,61% from the company's profits for the past 12 Months. Basically, все срочные задолженности компании покрываются деньгами в ее распоряжении и сумма задолженностей у нее не сильно большая. Так что угроза урезания выплат с последующим падением акций тут очень небольшая. Но все же следует иметь это в виду.

What's the bottom line?

Shares can be taken now by 219,1 $. And then there are two ways:

  1. wait, when will the shares start to cost 245 $. Think, that we will reach this level in the next 14 Months;
  2. keep shares next 10 years.

И традиционно: посматривайте новостной раздел на сайте компании, чтобы сбросить акции после новостей о сокращении выплат до того, как эту информацию отработают на рынке.